"JE ANGSTEN AANGAAN IS DE GROOTSTE KICK DIE ER IS"

SPIRITUALITEIT OP BALENCIAGA SNEAKERS INTERVIEW REINHOFMAN

Deze week ging ik in gesprek met Rein Hofman. Rein is acteur en heeft een eigen theatershow ' Life Is a Funny Proposition After All.' Onder het motto ‘in je grootste angst zit ook je grootste kick’, maakt Rein regelmatig keuzes die spannend zijn. Deze keuzes leveren hem echter ook het leven op waar hij een kick van krijgt. Een keuze die helemaal past in mijn nieuwste serie Spiritualiteit op Balenciaga sneakers. Enjoy!

Leestijd: 2 -3 minuten

Wat Suus Venings – Rust in je hoofd specialist uit het interview meenam!

Rein Hofman is acteur en heeft een eigen theatershow. In gesprek met Sophie geeft Rein een inkijkje in zijn leven. Onder het motto ‘in je grootste angst zit ook je grootste kick’, maakt Rein regelmatig keuzes die spannend zijn. Deze keuzes leveren hem echter ook het leven op waar hij een kick van krijgt. Dit is wat ik meenam uit het interview.

1. Zorg dat je geen uitweg hebt

Op het podium staan met een eigen theatershow is spannend. Ook wanneer je acteur bent. Daarom zorgde Rein ervoor dat de datum voor zijn show al vast stond nog voordat hij de inhoud van de show af had. Op die manier was uitstellen of afblazen geen optie meer.Als je geen commitment durft aan te gaan voordat alles af en verkocht is, dan is de kans groot dat wat je wil helemaal niet gebeurt.Het tegenovergestelde is ook waar. Ga je het commitment aan dan is de kans groot dat je wel realiseert wat je wil.

“Als je geen commitment durft aan te gaan voordat alles af en verkocht is, dan is de kans groot dat wat je wil helemaal niet gebeurt”

Wanneer je werkelijk iets wil, kan je dus maar beter leren dealen met de spanning van ‘moeten komen opdagen’ dan dat je deze spanning vermijdt om jezelf te beschermen tegen een eventuele afgang. 

2. Dek jezelf niet in om kritiek te voorkomen 

Toen Rein zijn show uiteindelijk geschreven had, koos hij ervoor om wat hij gemaakt ter feedback voor te leggen. Hij gaf aan de neiging te hebben zichzelf in te dekken door te zeggen: ‘Het is nog niet helemaal af’.

Door zich op deze manier in te dekken, zou eventuele negatieve feedback niet zozeer liggen aan de kwaliteit die Rein geleverd had, maar aan het feit dat het nog niet af was. Ook zou door het indekken de kans op positieve feedback toenemen. Als je iets wat eigenlijk al af is, laat beoordelen alsof het nog niet af is, zullen mensen namelijk eerder onder de indruk zijn en hierdoor positiever reageren.

Rein besloot echter de verleiding om zich in te dekken te weerstaan en daarmee wat hij gemaakt had werkelijk te ownen. Net als de feedback die hij zou krijgen. Of deze feedback nou pijnlijk zou zijn of niet. Deze strategie voelt spannender, maar uiteindelijk voelt het krachtiger om werkelijk te ownen waar je op een bepaald moment staat dan dat je jezelf indekt om de kans op pijnlijke kritiek te verkleinen. 

“Uiteindelijk voelt het krachtiger om werkelijk te ownen waar je op een bepaald moment staat dan dat je jezelf indekt om de kans op pijnlijke kritiek te verkleinen”

3. Imposter syndrome hoort erbij

Rein gaf aan dat hij weleens kon vrezen dat hij bij een opname volledig door de mand zou vallen als acteur en dat het daarmee afgelopen zou zijn met zijn carrière. Dit verschijnsel heet het ‘imposter syndrome’. Het is iets wat heel veel professionals hebben, juist bij de dingen waar ze goed in zijn.

Wanneer je iets wil bereiken met dat waar je talenten liggen, kan je beter maar aanvaarden dat de angst om incompetent over te komen erbij hoort. Het heeft namelijk geen zin om te wachten tot je ‘beter’ geworden bent in wat je doet. De angst voor incompetentie blijft namelijk opduiken, ook wanneer je al veel ervaring hebt.

4. Doe wat je in de laatste 48 uur van je leven ook zou doen

Een goede graadmeter om te bepalen of je het juiste pad bewandelt, is wanneer de keuzes die je maakt in lijn liggen met de keuzes die je in de laatste 48 uur van je leven zou maken. In de laatste 48 uur van je leven ga je niet voor de veilige keuzes. Je gaat voor wat je werkelijk wil en stelt dit niet uit vanwege angst.

Door jezelf af en toe af te vragen: ‘Zou ik dit ook in de laatste 48 uur van mijn leven doen?’, weet je of je op het goede pad zit of dat je uit de weg aan het gaan bent wat je werkelijk wil. 

5. Je angsten aangaan is de grootste kick die er is 

Wanneer je doet wat je werkelijk wil en helemaal voor je zelf durft te staan dan geeft dit een enorme kick. Doen wat je werkelijk wil, gaat echter ook gepaard met tegen allerlei angsten aanlopen. Wanneer je zelf een show maakt dan kan deze afgekraakt worden. Wanneer je op het podium staat, kun je falen voor de ogen van anderen. Wanneer je audities doet, kun je afgewezen worden. Je kan het daarom allemaal niet doen, maar dan maak je ook ‘de kicks’ die je wil beleven niet mee. De kick van een eigen show. De kick van een enthousiast publiek. De kick om geselecteerd te worden voor een film… Wil je de kick dan moet je de angst erbij nemen. 

“Wil je de kick dan moet je de angst erbij nemen” 

Voor welke kicks ben jij bereid je angsten aan te gaan?

Met dank aan Rein Hofman, je vind meer van zijn werk via https://www.creativewarehouse.nl.

Rein zijn volgende theater show vindt plaats op 7-11 in het Tapas Theater. Tickets kun je boeken via deze link: https://www.tapastheater.nl/rein

Geschreven door Suus Venings – Rust in je hoofd specialist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BOEK TOUR DATA

10-12 van 19:00-21:00 omgeving Utrecht

18-1/19-1: 2 day event

3-2 van 19:00-21:00

3-3 van 19:00-21:00

7-4 van 19:00-21:00

4-5 van 19:00-21:00
BIJ BESTELLING VAN MIJN BOEK 'DE INSTRUCTIES NAAR VERLICHT LEVEN' ONTVANG JE EEN GRATIS WORKSHOP + SIGNEER SESSIE OP EEN DATUM NAAR KEUZE

'Het is veel meer dan een boek, het is een Ervaring'