Gepost op

Wil je meer rust & balans? Give it a try: mantra meditatie

Schermafbeelding 2017-07-27 om 16.16.22

Written by Nathalie, written tot So V’s Choice

Je weet waarschijnlijk al dat er ontzettend veel manieren en technieken zijn om te mediteren. Toen ik net begon met mijn spirituele ontdekking (ongeveer 3 jaar geleden) ben ik ook gestart met meditatie maar zag ik al heel snel door de bomen het bos niet meer. Een van de eerste dingen die ik uitprobeerde was het mediteren met een mantra. Dit klinkt heftiger dan het is want je hoeft niet direct een Sanskrit mantra te kiezen. Hier een paar fijne hedendaagse en even krachtige mantra’s.

Wat is een Mantra?

First things first, wat is mediteren met een mantra? In mijn vorige artikel had ik het heel kort over het focussen op de ademhaling en dat te visualiseren om zo je hoofd ergens mee bezig te houden. Dat is ook het doel van een mantra. De super geoefende zen monniken weten allemaal dat het een natuurlijk gevolg van meditatie is dat je gedachten alle kanten op gaan. Het volledig stoppen van je gedachten is niet eens mogelijk, dus dat hoeft ook niet. Ergens anders op concentreren zorgt dat je je hoofd wat te doen geeft en het dus beter vol te houden is. Ademhaling is een manier, een mantra een andere.

Er zijn hele oude en krachtige Sanskrit mantra’s die heel mooi zijn en ontzettend goed werken. Maar wij Westerlingen hebben daar een beetje moeite mee, ik in ieder geval wel. Ik zie die mantra’s meer als powerfood: een extra shot vitamines zeg maar. Het voordeel van een mantra is dat je ook een beetje gebruik maakt van ‘indoctrinatie’ niet op de slechte manier natuurlijk: maar als je iets maar vaak genoeg herhaalt ga je het vanzelf geloven en brengt het veranderingen teweeg.

Hoe mediteer je met een Mantra?

De traditionele manier van mediteren met een mantra is ‘Japa-meditatie’. Je pakt een mala en pakt de eerste kraal na de grote kraal onderaan vast tussen duim en middelvinger en zegt of denkt je gekozen mantra. Dat doe je voor alle kralen. Ja, dat is dus inderdaad 108 keer. Een mala is handig om de tel bij te houden omdat je weet hoeveel je nog moet, maar het kan ook ontmoedigend werken. Vandaag gaat het hier dus ook niet om.

Hoe mediteer je er zonder mala mee?

 1. Ga comfortabel zitten
 2. Kies een mantra (inspiratie hieronder)
 3. Adem diep in en uit en ontspan jezelf.
 4. Bedenk even hoe je jouw gekozen mantra het beste in een ritme met je adem kan vangen. Om kan bijvoorbeeld heel fijn op uitademen.
 5. Ga door tot je klaar bent. Dat kan 5 minuten of een halfuur zijn

Voorbeelden krachtige mantra’s

Een sterk mantra is er naar mijn mening, een die je zelf bedenkt. Als je net begint is het een beetje lastig dus hieronder wat inspiratie. Een mantra kan trouwens ook een affirmatie zijn die je van Engelenkaarten of een orakel deck kiest: werkt even goed en je hebt meteen een leuk plaatje om naar te kijken, haha! Hoe korter de mantra, hoe gemakkelijker te onthouden.

 • Ik ben liefde
 • Ik voel mijn kracht
 • Dit zal ook voorbij gaan
 • Niet oordelen
 • Ik ben heel
 • Ik ben goed genoeg

Toch een paar fijne Sanskrit voorbeelden:

 • Om (het Al)
 • Om Namah Shivaya (om het ego te vernietigen en plek te maken voor nieuwe dingen)
 • Om Shanti (Vrede en het Al)
 • Om Ram Ramaya Namaha (helpt bij lichamelijke heling, bliss, emotionele heling en geestelijke balans).

Heb jij wel eens met een mantra gemediteerd?

Wie is Nathalie?

Je kunt Nathalie ook volgen via haar eigen BLOG: My Winding Path 

Schermafbeelding 2017-07-06 om 17.57.57

 

Geef een reactie