Gepost op

Hoe om te gaan met een intens verlies als de dood?

“Ik zou zo graag meer rust en balans willen maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen” als jij dit wel eens tegen jezelf gezegd hebt vraag dan HIER gratis de 1e stap aan. Met behulp van 2 korte video’s ontdek je wat jij vandaag nog kunt doen om meer rust en balans te creëren

Written by So V, Written for So V’s Choice

Balans en ontspanning betekent ook dingen kunnen los laten. En soms is dat niet even makkelijk. Zelf heb ik ervaren dat situaties als “verlies” tijdelijk kunnen zorgen voor een verstoorde balans zeker als je het moeilijk vindt om de persoon die overleden is los te laten. Daarom deel ik vandaag 7 citaten over de dood die mij hebben geholpen weer terug in balans te komen na een verlies.

 

Het Sprookje van de dood

En boekje van 77 pagina’s over hoe een “Zieltje” de reis aflegt van geboorte tot dood. Op een sprookjesachtige wijze legt Marie Claire van der Bruggen uit hoe het voor een ziel is om geboren te worden en te sterven. Of je het “sprookje” geloofd is uiteraard aan jezelf, maar voor  mij is het een heel steunend boekje geweest.

Deze tekst is mij het meest bijgebleven:

Het verlaten  van je lichaam is alleen maar een heerlijk bevrijdend gevoel. Dit zal heel anders zijn dan het moment waarop je in je lichaam kwam. Vertrouw me maar.

Sterker dan ooit

Het boek “Sterker dan ooit” van Brene Brown heeft mij op vele gebieden geïnspireerd, onder andere op het gebied van rouwverwerking.  Zij deelt in haar boek een interessante visie over hoe rouw werkt. Dat het verder gaat dan alleen het verlies van een dierbare.

Het gaat ook om het verlies van normaliteit (het leven is niet meer “gewoon” alles is anders)

Alles was raar. Niets voelde normaal. Ik wist niet meer waar ik de auto moest parkeren bij ons huis. Ik liet zijn parkeerplek nog steeds vrij. De tafel dekken voor het avondeten was raar: door de gang lopen langs zijn kamer gaf me een pijnlijk gevoel – we voelden ons verloren en tegelijkertijd waren we blij en trots op wat hij allemaal had bereikt. We wisten niet of we moesten lachen of huilen. We hebben allebei veel gedaan.

Rouw gaat over het verlies van herinneringen (omdat de persoon om de herinnering mee te delen er niet meer is).

Het voelde alsof ik door het verlies van mijn “medeherinneraar” de herinnering zelf was kwijtgeraakt, alsof de dingen die we gedaan hadden minder echt en minder belangrijk waren geworden dan een paar uur daarvoor

het verlies van hoe het had kunnen zijn (je toekomstvisie met de betreffende overleden persoon is immers niet meer geldig).

Daarnaast illustreert ze heel mooi dat rouw er mag zijn. En dat door de rouw er te laten zijn het ook dragelijker wordt.

Rouw gaat over het verlies van hoe het had kunnen zijn (je toekomstvisie met de betreffende overleden persoon is immers niet meer geldig). Daarnaast illustreert ze heel mooi dat rouw er mag zijn. En dat door de rouw er te laten zijn het ook dragelijker wordt.

Ooit hoorde ik een vriend zeggen dat rouwen net surfen is. Soms voel je je stabiel en surf je zo over de golven heen, op andere momenten stort de branding op je neer en duwt je zo ver onder water dat je bang bent dat je zult verdrinken.

En tot slot gaat rouw over het delen van je verlies.

Hoe moeilijker het voor ons is om onze ervaringen van verlies, verlangen en soms verloren voelen te uiten tegenover mensen om ons heen, hoe minder verbonden en eenzamer we ons voelen.

De gesprekken met God

Dit boek is een enorme pil 798 pagina’s om precies te zijn. Een bestseller in Amerika, waarbij de auteur in gesprek gaat met God. Dit is wat God ons te vertellen heeft over de dood.

Weet je, voor een dokter of verpleegkundige betekent de dood een mislukking. Voor een familielid of vriend is de dood een ramp. Alleen voor de ziel is de dood een opluchting, een vrijlating. Het grootste geschenk dat je de stervende kunt geven, is hen in alle vrede te laten gaan, niet denkend dat ze moeten volhouden, blijven lijden of zich zorgen moeten maken over jou tijdens het cruciaalste moment van hun leven.

Jullie hebben een samenleving geschapen waarin het niet bepaald oké wordt gevonden om te willen sterven, waarin het niet wordt geaccepteerd om op goede voet te staan met de dood. Omdat je niet wilt sterven, kun je je niet voorstellen dat iemand dood wil gaan, ongeacht de omstandigheden of zijn conditie.

Ter afsluiting. Soms houden mensen op met praten over een persoon als de persoon eenmaal overleden is. Maar ik hou ervan om het gesprek over die persoon juist op gang te houden. Ik geloof dat je op die manier “verbonden” blijft, en je de geest van iemand levend houdt. Naar mijn idee de mooiste manier om iemand zijn of haar leven te eren. Niets is zo verdrietig als niet meer over iemand spreken en een persoon alleen maar herinneren om de manier waarop hij/zij overleden is.

Liefs Sophie

Ter nagedachtenis aan Leo, mijn vriend.

IMG_9158.jpg

Wie is So V

30 gedachten over “Hoe om te gaan met een intens verlies als de dood?

 1. Prachtige citaten! DIt is een onderwerp waar ik zelf de laatste tijd ook veel aan denk. Geen idee waarom, het is er gewoon.

 2. Mooi om een keer iets over dit onderwerp te lezen. Mensen gaan het graag uit de weg maar we krijgen er allemaal mee te maken.

  1. mooi om te lezen, dankjewel

 3. Mooi dat je hier aandacht aan besteed. Inderdaad heel mooie citaten! 🙂 Ik vind de dood ook een naar iets, heb ook nooit een overleden persoon gezien (bewust). Ineens besefte ik me, dat het overlijden van mijn oom al bijna een jaar geleden is.

  1. Best heftig toch het zien van een overleden persoon. Althans de beelden blijven mij altijd bij. Dankjewel voor je reactie.

 4. Sterker dan ooit is één van mijn favorieten en heeft mij ook enorm geïnspireerd. Wat voor mij een eye opener uit dat boek is dat je nooit meer terug kan. Als je iets verloren hebt (een ander, jezelf, het ‘normale’), dan kan je nooit meer terug naar het punt voordat dat gebeurde. Ik kan nooit meer terug naar het punt voor mijn depressie. Ik ben nu niet meer depressief, maar ik ben ook niet meer de persoon die ik was.

  Ook mooi:
  “We hebben meer mensen nodig die bereid zijn te laten zien hoe het eruitziet om te mislukken, teleurstelling en spijt te riskeren en te doorstaan.”
  – Brené Brown

 5. Het lijkt bijna een taboe om over te praten dus erg leuk dat je dit deelt! Ik heb de laatste jaren ook bijzonder veel mensen verloren en een half jaar geleden mijn beste vriend. Voor mij persoonlijk het zwaarste verlies tot nog toe en dat doet je echt wel anders naar het leven doen kijken. Vandaar ook dat ik nu ga trouwen enz, .. Ik wil niet langer meer wachten want waarom zelfs?

 6. Wat een prachtige citaten zeg! Je inspireerd me enorm

 7. […] 7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 8. […] 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 9. […] 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 10. […] 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 11. […] 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 12. […] 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 13. […] 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 14. […] 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 15. […] Workshop “Ultiem Geluk” en “Zelfacceptatie”  7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 16. […] Workshop “Ultiem Geluk” en “Zelfacceptatie”  7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 17. […] Workshop “Ultiem Geluk” en “Zelfacceptatie”  7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 18. […] Workshop “Ultiem Geluk” en “Zelfacceptatie”  7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 19. […] Workshop Ultiem geluk & Zelfacceptatie 16 positieve, niet zweverige 😉 affirmaties voor een heerlijk weekend 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 20. […] Vandaag zei ik “nee” tegen een tv interview voor editieNL – What was I thinking? Workshop Ultiem geluk & Zelfacceptatie 16 positieve, niet zweverige 😉 affirmaties voor een heerlijk weekend 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 21. […] Vandaag zei ik “nee” tegen een tv interview voor editieNL – What was I thinking? Workshop Ultiem geluk & Zelfacceptatie 16 positieve, niet zweverige 😉 affirmaties voor een heerlijk weekend 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 22. […] Vandaag zei ik “nee” tegen een tv interview voor editieNL – What was I thinking? Workshop Ultiem geluk & Zelfacceptatie 16 positieve, niet zweverige 😉 affirmaties voor een heerlijk weekend 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 23. […] Vandaag zei ik “nee” tegen een tv interview voor editieNL – What was I thinking? Workshop Ultiem geluk & Zelfacceptatie 16 positieve, niet zweverige 😉 affirmaties voor een heerlijk weekend 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 24. […] Vandaag zei ik “nee” tegen een tv interview voor editieNL – What was I thinking? Workshop Ultiem geluk & Zelfacceptatie 16 positieve, niet zweverige 😉 affirmaties voor een heerlijk weekend 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 25. […] Workshop Ultiem geluk & Zelfacceptatie 16 positieve, niet zweverige 😉 affirmaties voor een heerlijk weekend 7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen Is het echt mogelijk? Gelukkig zijn met “overgewicht”? Van koolhydraten word je dik. Feiten en fabels. De reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten! 4 tips om van je huis de ultieme ontspanningsplek te maken  7 citaten waardoor ik minder bang ben voor de dood, en het verlies beter kan dragen  […]

 26. Een heel mooi artikel en herkenbaar wat je zegt over het blijven praten over dierbaren die zijn overleden. Ook bij mij heeft de dood al vanaf mijn14e een bepalende rol in mijn leven gespeeld en heb ik al vele mensen verloren. Mooie en lachwekkende herinneringen ophalen vind ik zoveel waardevoller dan een anoniem gedenkplaatje opzoeken. De herinnering levend houden!

  1. Wat mooi gezegd Yvonne, dankjewel voor je mooie reactie.

Geef een reactie