Heb ik een eetprobleem of eet ik “gewoon” te veel?

Heel regelmatig krijg ik de vraag van meiden “heb ik een eetprobleem of misschien zelfs wel een eetstoornis of eet ik “gewoon” te veel?”. Vandaag een artikel ter opheldering. En ik deel de 1e stap  naar een VRIJ & GELUKKIG leven!

Wanneer heb je een “eetprobleem”?

Iets is pas een “probleem” als je er zelf last van ervaart. Dus dat is de eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. “Ervaar” jij geen probleem, en belemmert het eten je niet in je dagelijks leven dan hoef jij je geen zorgen te maken over een eventueel eetprobleem.

Gedachten/gevoelens die meiden met een eetprobleem vaak hebben:

  • gedachten over “goed” en “fout” eten
  • schuldgevoelens over “fout” eten
  • gevoel “dik” te zijn
  • momenten waarbij je overeet (lees een moment waarbij je meer eet dan je zou willen)

Als je last hebt van een eetprobleem beïnvloedt het je leven wel (anders dan bij “gewoon” overeten) maar niet in een mate dat het je ook echt beperkt. Ter illustratie: je staat op, je hebt gisteren een eetbui/overeet moment gehad en je voelt je “dik” toch lukt het je jezelf te herpakken, gewoon te gaan ontbijten en een leuke dag met je vriendin te hebben. Je zit wel minder lekker in je vel, maar je kunt nog wel genieten van de gezelligheid. Je gedachten over het eten en je lijf zijn niet alles overheersend. Later op de dag ga je zelfs nog met je vriendin naar het strand toe, ondanks dat je jezelf eigenlijk te dik voelt.

En wanneer heb je dan een EETSTOORNIS?

Bij een eetstoornis word wel je hele dag beïnvloedt door gedachten over eten en je lijf. Je bent er eigenlijk 24/7 mee bezig en het is het eerste waar je aan denkt als je wakker wordt en het laatste als je naar bed toe gaat. Je bent de hele dag door bezig met je gewicht, je weegt soms ook wel 2-3 x per dag of je durft helemaal niet te wegen uit angst voor het getal. Je laat je dag in belangrijke mate beïnvloeden door je gewicht. Je eet of hele dagen niets of zo weinig mogelijk, of je hebt dagen waarop je juist heel veel eten en de controle compleet verliest. Soms braak je het uit, laxeer je, of compenseer je het door heel intensief te gaan sporten.

Je sociale leven leidt eronder. Je zegt vaak afspraken met vriendinnen af. Het lukt je niet goed je te concentreren op werk, of op je studie. Alles leidt eronder. Je voelt je somber en soms voelt het alsof er geen oplossing is voor dit ellendige probleem dat je hele dag beïnvloedt.

Wat is de eerste stap op weg naar een vrij leven?

Of je nu last hebt van een eetprobleem of een stoornis in beide gevallen is de eerste stap hetzelfde. De moed vinden om iets te gaan veranderen, te worden wie je werkelijk bent. Een leven te creëren met een duidelijke intentie om gelukkig te zijn, te genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft en op zoek te gaan naar geestelijke vrijheid.

Hoe je dit doet leg ik je verder uit in mijn GRATIS E-Book de 7 geheime sleutels naar ultiem geluk. En in de bijpassende E-Course leer ik je hoe je de 7 sleutels eigen kunt maken zodat jij echt los zult komen van je “probleem” en toe kunt werken naar een VRIJ en GELUKKIG leven.

Als je vragen hebt, of gewoon even je verhaal kwijt wilt, schroom niet om mij te mailen. Ben je benieuwd naar hoe ik zelf mijn eigen eetstoornis overwon lees dan het artikel ” van Killerbody naar Killermindset“.

Veel liefs Sophie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: