5 tips zodat jij nooit meer overeet!

Voel jij je vaak onverzadigd na het eten? Of heb jij snel de neiging tot “overeten”? Heel goed mogelijk dat je dan met te weinig aandacht eet 🙂 Vandaag deel ik 5 tips zodat jij niet langer overeet!

Vermijd afleiding tijdens het eten

Probeer afleiding tijdens je eetmomenten zoveel mogelijk te vermijden, denk aan zaken als tv, mobiel, krant en andere afleidende factoren. Op deze manier kun je met meer aandacht eten, wat zal bijdragen aan het gevoel van verzadiging.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1a44

Neem kleine hapjes

Je hersenen hebben gemiddeld 20 minuten nodig om het signaal te verwerken van verzadiging. Probeer daarom je eetmoment te verlengen door kleine hapjes te nemen en langzaam te kauwen. Door langzaam te kauwen geef je je spijsvertering ook beter de kans zijn werk te doen, hoe kleiner het eten is, hoe beter je spijsvertering het voedsel kan verwerken.

Gebruik je zintuigen

Kijk, ruik en proef bewust. Gebruik je zintuigen om je te helpen te genieten van je maaltijd en er met aandacht bij te blijven. Sta eens stil bij de structuur van het eten, de smaak, de geur en onderzoek of dit je helpt om met meer aandacht te eten.

Pauzeer regelmatig tijdens je maaltijd

Door regelmatig pauzes in te plannen tijdens je eetmoment verleng je de duur van je eetmoment waardoor je hersenen langer de tijd krijgen om het signaal van verzadiging door te krijgen. Ook kun je dan af en toe bewust de tijd nemen om je af te vragen of je nog echt honger hebt of niet en of je nog wel of niet wilt door eten. Je kunt pauzes inlassen door bijvoorbeeld je bestek tussentijds neer te leggen, of je brood aan tafel te smeren.

Onderzoek voor jezelf van welk voedsel je het meest verzadigd raakt

Over het algemeen geven producten waarin veel eiwitten of vezels zitten meer verzadiging dan producten met veel suiker of vet omdat je spijsvertering meer tijd en energie kwijt is om eiwitten en vezels te verwerken. Ook producten met een “vaste” structuur zullen over het algemeen meer verzadiging geven omdat je meer moet kauwen om deze producten te verwerken. Neem je bijvoorbeeld een product als vla, dan zal dat veel minder verzadiging opleveren dan bijvoorbeeld een handje noten omdat vla door de structuur alleen al veel sneller verwerkt wordt.

Veel succes! Liefs Sophie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: