Portie motivatie voor als je er even doorheen zit!

VANDAAG MAG IK MENS ZIJN

Soms zijn er momenten waarop je denkt: ‘het lukt me vandaag gewoon even niet intens geluk te voelen’. De meesten van ons slaan dan direct op hol, zelfafwijzing en veroordelende gedachten overspoelen onze gesteldheid. Van kleins af aan leren we immers dat we moeten stoppen met huilen en zeuren. Ons brein registreert dit dan ook als zijnde een slecht gevoel en we willen hier zo snel mogelijk vanaf. Let’s be honest; daar heb ik zelf ook weleens last van! Maar juist door het willen stoppen van een gevoel, blijft het hardnekkig aanwezig. Oké, EN NU DAN?! Hoe kan ik in hemelsnaam een liefdevolle houding creëren in momenten van crisis? Hieronder drie eenvoudige, praktische wijsheden van Jan, Eckhart & Epictetus welke je dagelijks kunt toepassen voor meer tevredenheid op jouw pad!

1

© Kiki van Dongen, Bali 2016

1. DOOR HET NIET TE WILLEN

In Verslaafd aan denken leerde meester in de wijsheid Jan Geurtz mij dat stoppen met streven naar een fijn gevoel er gek genoeg aan bijdraagt dat een liefdevolle houding zich onverwachts en vrijwel vanzelf aandient. Wij mensen identificeren onszelf met ons lijf, onze gedachtes & gevoelens. Soms zelfs identificeren we onszelf met materiaal, denk hierbij aan een auto waarop een kras terechtkomt. Daar kunnen sommigen zich op zijn zachtst gezegd flink ruk over voelen. Maar wat nou als je kunt inzien dat jij niet jouw gedachten bent?! Dat welzijn niet afhankelijk is van de factoren buiten jou. Probeer mens-zijn te zien als een goederentrein die voorbij dendert. Herhaaldelijk een moment nemen om te kijken naar alle verschillende wagons die voorbij denderen, en tot besef komen dat de locomotief ook zonder zijn aanhangers op volle kracht vooruit gaat.

We dragen allemaal een soort diepe overtuiging in onszelf, namelijk dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn. Nee, om ons goed te voelen hebben we anderen nodig of misschien zelfs wel materiaal of omstandigheden. We zien ons geluk als iets dat buiten onszelf staat en meten het zonder pardon aan succesvol bezit. Je wordt slaaf van je eigen op hol slaande geest. We kennen de gedachten allemaal: ‘Als ik word aangenomen voor die baan als manager, dan ben ik echt gelukkig’/ ‘Als mijn geliefde mij net zo leuk vindt als ik, dan ben ik volmaakt’. Toch moeten we ook allemaal eerlijk toegeven, dat wanneer we dan eindelijk in die functie als manager verkeren we tot onze grote verbazing opmerken dat dit toch niet helemaal bijdraagt aan een consistent gevoel van geluk. WHY? Omdat geluk inherent is aan jouw eigen natuur. Je bent al goed genoeg en volmaakt van jezelf.

2

© Kiki van Dongen, Utrecht 2015

2. DOOR DE JUISTE OMGANG MET JOUW INDRUKKEN

Filosoof Epictetus gooit zijn glasheldere visie in de rondte door in Over vrijheid te stellen dat wij simpelweg geen macht hebben over al datgene dat buiten ons ligt. Stoppen met ons zorgen maken over verschillende situaties en omstandigheden en in plaats daarvan het leven te verwelkomen zoals het zich aanbiedt is volgens hem van essentieel belang voor volmaakte vrijheid en geluk. Wij mensen willen zo graag dat alles zo gaat zoals we dat het liefste willen, wat de wens ook mag zijn. Epictetus noemt dit complete waanzin, volgens hem is vrijheid edel en kostbaar. Het willen dat alles maar gaat zoals wij dat graag zouden zien is niet alleen onedel volgens hem, het is ook nog eens het minderwaardigste wat hij zich maar kan bedenken.

Geestelijke ontwikkeling betekent juist dat de mens in geval tot geval leert te willen dat alles zo gebeurt zoals het gebeurt. Wij mensen hebben geen macht over ons lichaam, ons bezit, de dood en het leven. Waarvoor hebben jouw ouders je dan wél verantwoordelijk gelaten? Voor het enige dat in jouw macht ligt: de juiste omgang met je indrukken. Waarom zou je bepaalde situaties of omstandigheden naar je toe trekken terwijl je daar geen enkele verantwoordelijkheid voor draagt? Dat is vragen om moeilijkheden! Aldus, Epictetus.

3

© Kiki van Dongen, Amsterdam 2017

3. TOT HET INZICHT KOMEN DAT JE VASTSTAANDE BEELD NIET KLOPT

Als laatste is het de moeite waard om de wijsheid van Eckhart Tolle er eens even bij te pakken. De vraag was immers: ‘hoe zorg ik voor een liefdevolle houding op momenten van crisis?’ Eckhart heeft daarvoor een bijzondere theorie, hij stelt namelijk dat wij mensen waarnemen, daar vervolgens een interpretatie of conclusie aan verbinden op basis van onze levenservaring van onderwijs en opvoeding. Hierdoor ontwikkelt eenieder een solide wereld met vaststaande beelden en concepten, dat leven we. Er zijn momenten waarop je wakker wordt, veelal momenten van crisis zoals ziekte, de dood, een ongeluk of een echtscheiding. Sommigen hebben het genoegen dat zij een inzicht mogen proeven over hun vaststaande beeld. Het besef dat het niet op waarheid berust en dat het eigenlijk enkel een schaduw op een muur is. Dat is het moment, een opening naar een bewustzijn die je voorheen niet kende. Zie een crisissituatie dan ook als unieke kans om aan de slag te gaan met je eigen visie en levenswijze in plaats van een in elkaar stortende wereld. Er is immers geen bestemming in dit leven. Geen doel opzich, alsof er een plek zou zijn waar je op een bepaald moment gaat komen. Het gaat om de reis, om het hier-en-nu. Nu is immers alles wat je hebt. Leef nu, kom tot het inzicht dat jouw vaststaande beelden niet de waarheid zijn en omarm de reis als een dynamische spel dat keer op keer weer in een andere vorm tot uiting komt.

Verandering realiseren begint altijd bij jezelf, of daar nou afkeuring en weerstand bij komt kijken van anderen of niet. Verandering kun je niet bij een ander neerleggen maar bij jezelf. Het is niet nodig om een tiendaagse Vipassana retraite te volgen of je suf te mediteren om tot geluk te komen. Een paar keer per dag een moment nemen om (1) juist niet te willen werken aan een blij gevoel, (2) inzicht te verkrijgen in het omgaan met jouw indrukken en (3) het crisismoment te gebruiken om bewust te worden van jouw vaststaande perceptie is meer dan voldoende!

 

4

© Kiki van Dongen, Zandvoort aan Zee 2016

Als aller-aller-allerlaatste wil ik graag nog mijn lievelingsgedicht met jullie delen van Rumi, there you go!

De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg: elke ochtend weer bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij! Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat

Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase…

De donkere gedachte, schaamte, het venijn, ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt. De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd om jou als raadgever te dienen.

Jalaluddin Rumi, Perzische dichter

Dit blog werd geschreven door Kiki van Dongen 

5

© Kiki van Dongen, Bali 2016

KIKI VAN DONGEN is niet alleen een hele goede fotografe maar ook een ontzettend inspirerende vrouw. Omdat ik Kiki zo inspirerend vind heb ik haar gevraagd of zij maandelijks een artikel wil schrijven voor So V’s Choice, zodat zij op deze manier niet alleen mij maar ook jullie kan inspireren. 🙂 Leuk als je even een berichtje achterlaat als jet het artikel inspirerend vindt.  Liefs Sophie

a28547_6b160fde90b340989d846393e7e478a8~mv2_d_5184_3456_s_4_2

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: