Dit is wat mijn nachtmerries mij probeerde te vertellen

Midden in de nacht wakker schrikken van angst, niet meer verder willen slapen en een naar gevoel dat de hele dag blijft hangen? Herkenbaar? Voor mij wel, want ik had tot een aantal maanden terug jarenlang last van nachtmerries. En uit onderzoek blijkt dat ik niet de enige ben, want 7-10 % van de Nederlanders zou meer dan 1 x per maand een nachtmerrie hebben.

Feitje: nachtmerries komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Onduidelijk is echter of dit komt omdat mannen hun dromen minder goed onthouden of dat zij daadwerkelijk minder nachtmerries hebben.

In de tijd van Jung en Freud werd gesteld dat dromen en nachtmerries een uiting waren van ons onderbewustzijn en een manier om onverwerkte emoties te verwerken.

De universiteit van Utrecht stelt echter dat nachtmerries alleen functioneel zijn in het kader van verwerking als de nachtmerrie vrij recent na een incident gebeurt. Als dit niet het geval is, en zeker bij terug kerende dromen, zou er geen functie meer zijn, en zou het slechts aangeleerd gedrag zijn.

Intressant is dat binnen de psychologie en de medische wereld “dromen” een ondergeschoven kindje zijn. Er wordt nauwelijks aandacht aan besteed en bijna geen enkele psycholoog of hulpverlener weet wat zij aanmoet met terugkerende dromen of nachtmerries. Daarom ben ik mij de afgelopen jaren meer gaan verdiepen in dromen en ben ik boeken gaan lezen over de mogelijke betekenis van mijn terugkerende nachtmerries.

Dit is wat mijn nachtmerries mij probeerde te vertellen:

De eerste is achtervolging. Mijn hele leven lang word ik in mijn dromen achtervolgt en vaak uiteindelijk ook vermoord. Klinkt best luguber, maar achtervolging en vermoord worden zijn veel voorkomende droom thema’s. Maar wat betekent het?

Vermoord worden zou erover gaan dat je in het dagelijkse leven het gevoel hebt dat anderen macht over je hebben of je iets aan willen doen. Achtervolging heeft vaak te maken met dat je in het werkelijke leven bedreigd wordt door anderen of achtervolgd wordt door bepaalde emoties.

psycho-29041_1280.png

Ook  droomde ik regelmatig over uitvallende tanden. Ook deze droom staat symbool voor machteloosheid.
Schijnbaar was “machteloosheid” nogal een dingetje in mijn leven 🙈.
smile-122705_1280

Ik was er altijd van overtuigd dat mijn nachtmerries mij overkwamen. En dat ik er niets aan kon doen. Maar niets bleek minder waar. Want sinds ik actief aan de slag ben gegaan met mijn ultiem geluk overkomen mijn nachtmerries mij niet meer. Ik las een paar maanden terug in een boek dat dromen een reflectie zijn van dat waar wij ons overdag bewust en onbewust mee bezig houden. En ik ben er van overtuigd dat dat zo is. Want sinds ik elke dag bewust creër, mij bewust richt op helpende gedachten versus niet helpende gedachten en mij bewust laat inspireren  merk ik dat de nachtmerries weg blijven.

Wat proberen jouw nachtmerries jou te vertellen?

Liefs Sophie

NOG 4 DAGEN EN DAN KOMT MIJN E-BOOK GRATIS BESCHIKBAAR!! VRAAG HEM NU ALVAST AAN 🙂 

Cover e-book definitief2kopie

NOG 3 PLEKJE BESCHIKBAAR VOOR DE WORKSHOP HAPPY & IN CONTROL 

Upclose4

TOP 5 INSPIRERENDE ARTIKELEN DIE JIJ OOK INTERESSANT ZULT VINDEN!

editieNL
Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?!
afvallen
De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten!
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht?
van killerbody naar killermindset
Van Killerbody naar Killermindset!
blog 7 fabels over kaas,bananen, voeding en afvallen
7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: