Dit is waarom je je DIK voelt! En zo kom je er van af ->

Ken je dat gevoel dat je een avondje zwaar hebt getafeld en dat je dan direct het gevoel hebt 5 kilo te zijn aangekomen? Nou ik wel šŸ™‚ Bij veel meiden & vrouwen gaat dit gevoel na zo een avond ook vanzelf weer over. Maar voor sommige meiden & vrouwen ligt dit net een beetje anders. Zij verwarren het gevoel van dik zijn met het daadwerkelijk dik zijn. Zij voelen zich niet alleen dik maar zijn er ook echt van overtuigd dat ze opeens 5 kilo dikker zijn geworden door het eten van dat ijsje.

igor-ovsyannykov-116671.jpg

Zij zullen ervoor kiezen om na dat etentje nog een rondje te gaan hardlopen, een eetbui te hebben, de volgende dag helemaal niet meer te eten, of bijvoorbeeld te gaan braken.

Ik schrijf kiezen, en dat doe ik expres. Want ook al ben ik er van overtuigd dat het voor veel meiden en vrouwen niet als een keuze voelt, net zoals het voor mij toen ik nog in mijnĀ eetstoornis periode zat, hetĀ niet als een keuze voelde, het is en blijft altijd eenĀ keuze. Ik hoop middels dit artikel wat meer helderheid te scheppen over het fenomeen “feeling fat”. Het alles overheersende gevoel van je dik voelen. Een gevoel waar ik jaren lang mee op stond en mee naar bed ging. En ik moet eerlijk bekennen dat gevoel is er soms nog steeds, maar ik weet nu wel hoe ik er anders mee kan dealen en hoe ik ervoor kan zorgen dat dit gevoel mij niet meer overneemt.

killerbody.jpg

Theoretische achtergrond

Wat eigenlijk best bijzonder is, is dat er binnen de literatuur over eetstoornissen nauwelijks wordt geschreven over het fenomeen ā€œfeeling fatā€, dit terwijl het een van de belangrijksteĀ in standhoudende factoren is van alle vormen van eetstoornissen (zie illustratie 1).

Afbeelding1 Fitgirls

Professor Fairburn van de Oxford University is een van de koplopers op het gebied van eetstoornisbehandelingen en is een van de weinigen die wel literatuur heeft gepubliceerd over dit onderwerp. Dit heeft geleid tot diverse inzichten.

In een notendop

In een notendop komt het erop neer dat het gevoel ā€œfeeling fatā€ (wat officieel geen gevoel/emotie is) een misinterpretatie is van een andere gebeurtenis of emotie. Een van de eigenschappen van ā€˜feeling fatā€ is namelijk dat het erg fluctueert in tijd. Het ene moment voel je je prima en het andere moment voel je je opeens dik. Soms verschilt dit gevoel zelfs per uur, soms per dag en soms per week. Aangezien gewicht over het algemeen niet zo snel fluctueert šŸ˜‰ (je weegt namelijk niet om negen uur ā€˜s ochtends 60 kilo en een uur later opeens 65 kilo) moest er een andere verklaring zijn dan daadwerkelijke gewichtsverandering.

Professor Fairburn ontdekte dat er drie categorieĆ«n triggers zijn die het gevoel ā€œfeeling fatā€ uitlokken:

  1. Plotselinge bewustwording van je lichaam: Bijvoorbeeld als je heel erg zweet, als iemand plotseling tegen je aanloopt, als een broek strak zit of als iemand je een compliment geeft.
  2. Een fysieke staat: zoals bijvoorbeeld een opgezette buik, vocht vasthouden, grieperig zijn of een kater hebben.
  3. Emotionele staat: zoals bijvoorbeeld angstig, verdrietig of boos zijn.

Nu Professor Fairburn had ontdekt wat het fenomeen ā€œfeeling fatā€ veroorzaakt, kon er ook een effectieve interventie voor worden ontworpen. Het doel van de interventie: cliĆ«nten aanleren dat ā€œfeeling fatā€ slechts een misinterpretatie is van een andere situatie of emotie.

Ok maar nu, hoe kom je er vanaf?Ā 

De kunst is om niet te blijven hangen in dit gevoel van “feeling fat”. De kunst is om er van een afstandje naar te kijken en te bedenken: dit is slechts een gevoel als gevolg van een gedachten. En zoals Abraham Hicks altijd zo mooi zegt:

A believe is just a thought that you keep thinking.Ā 

Kies dusĀ een andere gedachten. Een gedachten die net wat beter voelt. Als ik me “dik” voel denk ik gewoon

Het is maar een gevoel, morgen word het vanzelf beter

Voel ik me “dik” omdat ik een strakke broek aan heb en het warm buiten is dan trek ik gewoon lekker een losse broek aan. Voel ik “dik” omdat ik me eigenlijk rot voel over iets anders, dan verschuif ik mijn aandacht en bedenk ik “dit gaat vanzelf weer over”.

De kunst is om altijd een gedachten te kiezen die beter voelt dan de gedachten daarvoor. In mijn E-Book: Enjoy the Ride, de 7 geheime sleutels naar ultiem geluk, leg ik daar nog veel meer over uit. Ga ermee oefenen, en bedenk dat je altijd een keuze hebt. En wil je hulp bij het oefenen, neem dan gerust contact met mij op. Ik begeleid je hier graag bij, niet alleen vanuit mijn expertise als psycholoog maar ook vanuit mijn persoonlijke ervaring.

Liefs Sophie

Bronvermelding:

Fairburn, C.G. (2008), Cognitive Behavior Therapy and Eating Disorders

NOG 3 DAGEN EN DAN KOMT MIJN E-BOOK GRATIS BESCHIKBAAR!! VRAAG HEM NU ALVAST AAN šŸ™‚Ā 

Cover e-book definitief2kopie

NOG 3 PLEKJE BESCHIKBAAR VOOR DE WORKSHOP HAPPY & IN CONTROLĀ 

Upclose4

TOP 5 INSPIRERENDE ARTIKELEN DIE JIJ OOKĀ INTERESSANTĀ ZULT VINDEN!

editieNL
Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?!
afvallen
De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten!
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht?
van killerbody naar killermindset
Van Killerbody naar Killermindset!
blog 7 fabels over kaas,bananen, voeding en afvallen
7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: