6 Feiten en Fabels over melk & eieren

Na aanleiding van een vraag van Liyen Siaw vorige week op Facebook, schreef ik dit artikel. En kwam ik tot conclusies die ik zelf ook nog niet wist.

Eieren

Fabel: elke dag een ei is gezond

Helaas is dit niet het geval. Althans het hangt er natuurlijk van af hoe je “gezond” definieert. Maar eierdooiers bevatten veel cholesterol en dat is niet goed voor je hart en bloedvaten. Eet je verder geen vlees dan is het eten van een ei al minder schadelijk voor je hart en bloedvaten want met het uitluiten van vlees krijg je al veel minder cholesterol binnen. Beperk je inname tot maximaal 3 eierdooiers per week en dan is er niets aan de hand.

cory-seward-32327.jpg

Feit: eieren bevatten belangrijke voedingstoffen en vitamine

Klopt zowel het eiwit als eigeel zijn een belangrijke bron voor eiwit. Daarnaast bevatten eieren ijzer en vitamine B12 wat weer goed is voor je hersenactiviteit. Het ijzer dat in eieren zit wordt helaas niet goed door onze darmen opgenomen en beland grotendeels direct weer in het toilet.

carissa-gan-66379.jpg

Melk:

Feit: Melk is goed voor je tanden en botten

Klopt, melk is onze belangrijkste leverancier voor calcium. En calcium is goed voor je tanden en botten.

Fabel: Melk verhoogt de kans op kanker

Hier zijn ontzettend veel studies naar gedaan, met wisselende resultaten, Maar ten opzichte van darmkanker zijn er aantal overtuigende wetenschappelijk onderbouwde studies die aantonen dat het calcium uit o.a. melk de kans op darmkanker kan verminderen. Er zijn ook wat studies die aantonen dat calcium de kans op prostaat kanker kan verhogen, maar die studie resultaten waren niet consistent en niet overtuigend.

Feit: Volle melk is slecht voor je

Ik heb het niet zo op het woord “slecht” 🙂 , maar studies hebben inderdaad aangetoond dat het vet uit melk de kans op hart en vaat ziekte verhoogd. Vet uit melk bevat ruim de helft meer verzadigd vet dan varkensvet en bijna 3 x zoveel cholesterol.

Feit: Studies over zuivel zijn niet altijd betrouwbaar

Ook dit klopt. De zuivelindustrie is namelijk intensief betrokken bij de financiering van deze onderzoeken, de hoogleraren, de wetenschappelijke tijdschriften en congressen. De zuivel industrie is een enorme industrie en heeft er dus belang bij dat wij vooral lekker veel zuivel blijven kopen. Wees daarom kritisch in wat je voor waarheid aanneemt en baseer je mening op onafhankelijke studies.

Tot slot wil ik wederom Professor Dokter Katan bedanken voor zijn inspirerende verhelderende boeken op het gebied van voedingsmythes. Dit artikel is gebaseerd op zijn boeken: Wat is gezond, en Voedingsmythes. Alle informatie die Katan met ons deelt is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen. Ben je benieuwd naar de specifieke studies raadpleeg dan Katan zijn uitgebreide bronvermeldingslijst.

Heb jij net als Liyen Siaw een specifieke vraag voor mij let me know, en dan doe ik mijn best om de feiten voor je boven tafel te halen 🙂

Liefs Sophie

VRAAG NU GRATIS MIJN NIEUW E-BOOK AAN!

gratisebooksovschoice

DOE DE TEST EN ONTDEK OF MIJN WORKSHOP WAT VOOR JOU IS!

Schermafbeelding 2017-04-28 om 20.28.01.png

TOP 5 INSPIRERENDE ARTIKELEN DIE JIJ OOK INTERESSANT ZULT VINDEN!

editieNL
Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?!
afvallen
De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten!
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht?
van killerbody naar killermindset
Van Killerbody naar Killermindset!
blog 7 fabels over kaas,bananen, voeding en afvallen
7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: