De grootste FABEL over eten tot nu toe!

Bijna wekelijks schrijf ik wel een artikel over fabels rondom eten, want er zijn er talloze. Maar de fabel over fruit is toch wel de grootste tot nu toe. Nog even voor je beeldvorming, als ik een artikel over voeding schrijf baseer ik dat bijna altijd op wetenschappelijk onderbouwde artikelen (tenzij anders vermeld), meeste afkomstig uit de boeken van Martijn Katan, die in zijn boeken een heldere samenvatting geeft van veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken over voeding. De reden waarom ik deze artikelen schrijf is om je er bewust van te maken, dat heel veel “ideeën” die we over eten hebben vaak niet eens juist zijn. En dat de media hier enorm veel invloed op heeft. Ook schrijf ik deze artikelen omdat ik na een jarenlange zeer ongezonde relatie met eten (lees ook mijn blog van Killerbody naar Killermindset) een groot voorstander ben geworden van “gewoon” lekker eten. Ik schrijf deze artikelen voor mijzelf, omdat ook ik soms door het bomen het bos niet meer zie. En ik schrijf deze artikelen voor iedereen die denkt in termen van “goed” of “fout” als het gaat om eten. Want er bestaat geen goed of fout eten. Je hebt alleen gezond eten, iets minder gezond eten en ongezond eten. Maar eten is en blijft eten. En soms kan “ongezond” eten juist heerlijk zijn voor een “gezonde” mindset.

Dus dat even als korte introductie over het waarom van dit artikel.

En dan nu……. de grootste fabel tot nu toe: fruit is gezond!

Ik denk dat iedereen die je op straat tegenkomt en zou vragen of fruit gezond is “ja” zou zeggen maar dat maar weinig mensen dat ook echt goed kunnen onderbouwen.

Waarom denken we dat fruit zo gezond is?

Het hele idee dat fruit gezond zou zijn stamt volgens Katan oorspronkelijk uit de 17e eeuw, toen fruit (lees het vitamine C uit citroen en sinaasappels) een remedie bleek tegen scheurbuik. Maar zoals Katan terecht stelt; tegenwoordig kennen we geen scheurbuik meer in Europa, dus die functie is overbodig geworden.

lauren-mancke-63448.jpg

Toch bleef het idee dat fruit gezond zou zijn erg aanlokkelijk, lange tijd werd er zelfs beweerd dat het eten van fruit en dan met name fruit dat het oranje stofje caroteen bevat zoals mango en abrikozen, zou helpen tegen het krijgen van kanker. Deze stelling werd uitgebreid onderzocht door Richard Doll (een Britse onderzoeker), een onderzoek dat enorm veel geld kostte. En een onderzoek waarvan de uitslag teleurstellend bleek. Het eten van fruit blijkt namelijk helemaal niets bij te dragen aan de voorkoming van kanker. Een resultaat dat een paar jaar later ook door Finse onderzoekers werd bevestigd.

ian-baldwin-27931.jpg

Maar waarom blijven we dan toch denken dat fruit gezond is? Dit is mijn inziens vooral te danken aan de media die “fruit” profileert als het meest gezonde voedingsmiddel dat er bestaat. Maar zoals je kunt lezen valt dat in feite valt dus reuze mee. Natuurlijk bevat fruit relatief weinig calorieën, het bevat een aantal gezonde voedingstoffen maar relatief helemaal niet zo veel (gezonde voedingsstoffen zoals B12, jodium en vitamine D kunnen we bijvoorbeeld niet eens uit fruit halen) en daarnaast bevat fruit ook nog best veel suiker. Lees 4 klontjes in een banaan en 3 in een sinaasappel.

De grootste fabel tot nu toe! 

Katan vat het mooi samen, fruit is vooral goed om wat er niet in zit! Zo bevat een appel uiteraard minder ongezonde voedingsstoffen dan een Mars. Maar het hele idee fruit iets zou bijdragen aan je gezondheid is een achterhaalt idee uit de 17e eeuw.

brenda-godinez-228181

Ok en nu? Mijn advies gewoon lekker blijven eten wat je lekker vindt, met mate. Ben je dol op appels, eet dan lekker een appel als tussendoortje. Maar hou je niet van fruit, zoals ik :), dan is er dus geen enkele reden om per dag per se 2 stuks fruit te gaan eten.

Enjoy Life!

Liefs Sophie

Bronvermelding: M. Katan, 2016, Voedingmythes, Amsterdam, Prometheus

Voor een uitgebreide bronvermelding over de diverse wetenschappelijke artikelen zie het boek: Voedingmythes van Katan.

VRAAG NU GRATIS MIJN NIEUW E-BOOK AAN!

gratisebooksovschoice

DOE DE TEST EN ONTDEK OF MIJN WORKSHOP WAT VOOR JOU IS!

Schermafbeelding 2017-04-28 om 20.28.01.png

TOP 5 INSPIRERENDE ARTIKELEN DIE JIJ OOK INTERESSANT ZULT VINDEN!

editieNL
Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?!
afvallen
De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten!
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht?
van killerbody naar killermindset
Van Killerbody naar Killermindset!
blog 7 fabels over kaas,bananen, voeding en afvallen
7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen

2 Comments

  1. Goed om dit te weten. In eerste instantie klonk je artikel een beetje negatief, omdat erin vermeld wordt dat fruit dus niet zo gezond is als we denken. Dan is mijn gedachte: “Wat kan ik nog wél eten om gezond te blijven?” Maar je laatste zin, dat we gewoon moeten eten wat we lekker vinden, mits met mate, is wel weer lekker positief.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: