Gepost op

7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen

Van de week kreeg ik tijdens een interview de vraag waarom zoveel vrouwen een “bijzondere” relatie met eten hebben. Mijn (gedeeltelijke) antwoord: de talloze dieet regels waar vrouwen vandaag de dag aan worden bloot gesteld.  Waar eten vroeger een duidelijke functie had namelijk: overleven, heeft eten nu”lading” gekregen en wordt voedsel geclassificeerd in groepen zoals “goed” of “fout”. Zo zei een van mijn deelneemsters laatst: ik heb zaterdag zo iets slechts gedaan, ik heb een pizza gegeten. Waarop ik enigszins verbaasd reageerde waarom ze dat als “slecht” bestempelde. We kwamen erover in gesprek, en het werd mij opnieuw duidelijk dat zoveel vrouwen “geïndoctrineerd”  zijn met allerlei verschillende dieet regels waarvan een groot deel niets eens wetenschappelijk bewezen is. Een andere deelneemster van mij was overtuigd van het feit dat ze “dik” zou worden van het eten van een banaan. Kortom tijd om wat populaire dieetregels te ontkrachten.

 • Gesmolten kaas bevat meer vet dan “normale” kaas. FABEL  Een plak gesmolten kaas bevat net zoveel calorieën en vet als een normale plak kaas. Gesmolten kaas lijkt alleen vetter doordat tijdens de verhitting de vetten die al in de kaas zitten vrij komen.

cheeseburger-820178_1280

 • Je moet na 19:00 uur niet meer eten, want je lijf verbrandt na 19:00 uur geen calorieën meer. FABEL Je lijf verbrandt de hele dag en nacht door, dus ook na 19:00 uur. Uit onderzoek is gebleken dat je tijdens het slapen net zoveel calorieën per uur verband als je lichaamsgewicht. Dus als je 70 kilo weegt, dan zou je per uur 70 kcal verbranden tijdens je slaap, bij een nachtrust van 7 uur is dat dus 490 kcal.

bed-945881_1280

 • Je komt aan van koolhydraten. FABEL Je komt aan als je meer calorieën binnen krijgt dan je verbruikt, en ja koolhydraten leveren energie, maar als je de juiste koolhydraten eet is dit geen enkel probleem, zolang je maar niet meer binnen krijgt dan dat je verbruikt. Sterker nog de energie die de juiste koolhydraten leveren heb je nodig ook als je wilt afvallen. In mijn artikel: van koolhydraten word je dik: feiten en fabels kun je hier meer over lezen.

spaghetti-1392272_1280

 • Van bananen wordt je dik. FABEL Opnieuw je komt alleen aan als je meer calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. 1 Banaan (120 kcal) bevat relatief gezien meer calorieen dan bijvoorbeeld een kiwi (60 kcal). Maar bananen bevatten daarentegen wel weer meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Een banaan is dus een prima tussendoortje, maar net zoals van elk ander product kun je er niet eindeloos van eten zonder het risico te lopen “teveel” calorieen binnen te krijgen.

bananas-1119790_1280

 • Als je succesvol wilt afvallen moet je minimaal 2 liter water per dag drinken. FABEL Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je meer zou afvallen als je minimaal 2 liter water per dag drinkt.

drinking-water-filter-singapore-1235578_1280

 • Ingevroren groenten is minder gezond dan verse groenten. FABEL Diepvries groenten bevatten soms zelfs meer vitamines en mineralen dan verse groenten. Diepvries groenten worden namelijk direct na de oogst ingevroren waardoor er geen mineralen of vitamines verloren kunnen gaan. Anders dan bij “verse” groenten die al een paar dagen in de winkel liggen en door de tijd dat ze in de winkel liggen wel vitamines verliezen. Daarnaast is een groot voordeel van ingevroren groenten dat je ze super lang kunt bewaren.

women-2028914_1280

 • Frietsaus is een echte dikmaker. FABEL Frietsaus bestaat grotendeels uit water en voor de rest uit plantaardige olie (rijk aan de “gezonde” variant van vet: onverzadigd vet). Dus in die zin is frietsaus zeker geen dikmaker. Daarnaast bevat frietsaus relatief gezien ook veel minder calorieën dan bijvoorbeeld mayonaise. Voor je beeldvorming 1 eetlepel mayonaise bevat ongeveer 100 kcal en een eetlepel frietsaus ongeveer 50 kcal.

dips-58738_1280

Tot slot: eten is uiteindelijk gewoon eten. Maak het niet te ingewikkeld. Heb je een afvalwens verdiep je dan in voeding en stel op basis van die kennis een gezond en gebalanceerd eetpatroon samen.

TIP: Laat je waarde oordeel over eten los. Er bestaat geen  “goed” of “slecht” eten. Je hebt gezond eten, minder gezond eten en ongezond eten. Een gezond en gebalanceerd eetpatroon is overwegend gezond, maar bevat ook zeker minder gezonde producten en soms ook ongezonde producten.

Liefs Sophie

Bronvermelding: M. Katan, 2016, Wat is nu gezond, Amsterdam, Prometheus.

VRAAG NU GRATIS MIJN NIEUW E-BOOK AAN!

gratisebooksovschoice

DOE DE TEST EN ONTDEK OF MIJN WORKSHOP WAT VOOR JOU IS!

Schermafbeelding 2017-04-28 om 20.28.01.png

TOP 5 INSPIRERENDE ARTIKELEN DIE JIJ OOK INTERESSANT ZULT VINDEN!

editieNL
Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?!
afvallen
De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten!
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht?
van killerbody naar killermindset
Van Killerbody naar Killermindset!
blog 7 fabels over kaas,bananen, voeding en afvallen
7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen

63 gedachten over “7 FABELS over bananen, kaas, koolhydraten, eten en afvallen

 1. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 2. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 3. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 4. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 5. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 6. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 7. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 8. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 9. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 10. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 11. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

 12. […] Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?! De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten! Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht? Van Killerbody naar Killermindset! 7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen […]

Geef een reactie