Van koolhydraten word je dik! De feiten en fabels

Alhoewel ik geen diëtiste ben, heb ik toch regelmatig gesprekken met mijn cliënten over koolhydraten. Want nog steeds worden koolhydraten door veel meiden en vrouwen gezien als de belangrijkste reden voor hun overgewicht. Maar je wordt niet dik van koolhydraten! Je komt alleen aan in gewicht als je meer calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt (lees ook “de reden waarom jij niet afvalt komt door deze 10 producten”). In dit blog leg ik jou uit hoe het nu precies zit.

De feiten en fabels over koolhydraten:

De afgelopen jaren waren vooral de koolhydraat arme diëten enorm populair. Volgens deze diëten zouden koolhydraten dikmakers zijn en de voornaamste reden zijn van overgewicht. Dit is deels waar, maar het ligt iets genuanceerde dan dit.  Ik heb zelf jaren koolhydraat arm gegeten omdat ik er van overtuigd was dat ik dan zou afvallen, maar ik viel helemaal niets af en ik ontwikkelde eetbuien omdat ik te weinig koolhydraten binnen kreeg (hier kun je meer over lezen in mijn blog van “Killerbody naar Killermindset”).

Inmiddels weet ik dat niet ALLE koolhydraten slecht voor je zijn en je NIET dik wordt van koolhydraten. Je komt aan als je teveel calorieën binnen krijgt, en ja koolhydraten leveren energie, maar als je de juiste koolhydraten eet is dit geen enkel probleem, zolang je maar niet meer binnen krijgt dat je verbruikt. Sterker nog de energie die de juiste koolhydraten leveren heb je nodig, dus ook als je wilt afvallen.

“Goede” versus “slechte” koolhydraten

Er bestaat natuurlijk helemaal geen goed en slecht eten, maar het ene product is wel gezonder voor je dan het andere. En dat geldt ook voor koolhydraten. Je hebt 2 soorten koolhydraten:

 • enkelvoudige ook wel snelle koolhydraten genoemd
 • complexe koolhydraten ook wel langzame koolhydraten genoemd

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten zorgen voor een enorm snelle stijging in je suikerspiegel (vanwege de hoge glycemische index waarde, hierover leg ik je volgende week meer uit) en bevatten over het algemeen nauwelijks essentiële voedingsstoffen. Als je wilt afvallen kun je enkelvoudige koolhydraten dus beter vermijden. Ik eet zeker nog wel producten uit deze groep, want ik heb geen afvalwens en voor mij is een lekkere pizza op zijn tijd of een lekker gebakje ook onderdeel van een gelukkige mindset en lifestyle. Wel beperk ik mijn inname tot 1-2 x per week.

Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten:

 • Koekjes
 • Chips
 • Alles met wit meel: wit brood, witte pasta, witte rijst
 • Chocola
 • Ijs
 • Suiker, zoet beleg
 • Honing
 • Frisdranken

Complexe koolhydraten

De complexe koolhydraten zijn echt onmisbaar in een gezond eetpatroon en horen mijn inziens dus ook thuis in een “afval” dieet. Ze zijn een van onze belangrijkste energieleveranciers, en zitten boordevol vitamine, mineralen en gezonde vezels. Wil je dus op een gezonde en blijvende manier gewicht verliezen eet dan dagelijks een bron van complexe koolhydraten. Ook hierbij adviseer ik je te onderzoeken wat bij jou past. Zelf eet ik bijvoorbeeld steevast elke ochtend een bord havermoutpap en kies ik meestal voor de lunch voor 3 speltboterhammen. ’ s Avonds daarentegen kies ik dan weer liever voor vis (eiwitten) met groente en laat ik de koolhydraten voor wat ze zijn.

Voorbeelden van complexe koolhydraten:

 • Groenten
 • Volkoren brood/pasta
 • Spelt brood/pasta
 • Quinoa
 • Volkoren Couscous
 • Zilvervlies rijst
 • Havermout
 • Zoete aardappels
 • Fruit
 • Haver

Hoeveel koolhydraten eet jij per dag, en waar voel jij je goed bij? Ik ben heel benieuwd.

Liefs Sophie

Disclaimer: Ik ben geen diëtiste, maar door mijn jaren lange werkervaring als psycholoog in een eetstoornis kliniek en mijn intensieve samenwerkingen met diëtistes heb ik inmiddels uitgebreide kennis opgedaan over voeding. Op basis van deze kennis schreef ik dit blog.

40 Comments

 1. Leuk om te lezen hoe iemand anders met koolhydraten om gaat. Zelf eet ik ook havermout tijdens m’n ontbijt, banaan en over de rest van de dag verdeeld eet ik rijst of aardappels of pasta, met groente en kip of vis. Erg veel koolhydraten, ik sport 6 keer per week. Vandaar. Fijn dat ook iemand anders eens zegt dat koolhydraten niet de vijand zijn! Haha.

  1. Wat goed om te lezen. Wow wat sport je veel 🙂 ik ben niet zo een sport fan haha.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: