De belangrijkste reden waarom je niet afvalt!

Wil je afvallen? Maar lukt het maar niet om blijvend gewicht te verliezen? Dat zou heel goed kunnen omdat je te weinig eet. Vandaag leg ik uit waarom.

Meer eten 

Je valt af als je minder calorieën binnen krijgt als je verbruikt. Maar als jij de hele dag door honger hebt doordat je te weinig eet of doordat je aan het diëten bent kun je er gif op innemen dat je dit op een gegeven moment niet meer volhoudt. Wil je succescol en op een gezonde manier gewicht verliezen?! Eet dan regelmatig en eet de juiste producten. Hoe minder je overdag eet hoe groter de kans dat je in de avond gaat overeten. Dit heeft te maken met je suikerspiegel.

Je suikerspiegel is de hoeveelheid glucose in je bloed, ofwel de hoeveelheid brandstof. Als  je succesvol wilt afvallen is het heel belangrijk dat je je suikerspiegel stabiel houdt, zoals afgebeeld in het schema hieronder:

stabiele-bloedsuikerspiegelkopie

Wat je eet en hoe vaak je op een dag eet heeft een belangrijke invloed op de stabiliteit van je suikerspiegel. Eet je te weinig, of eet je veel bewerkte producten met suiker dan zal je extreme schommelingen hebben in je suikerspiegel, met extreme pieken en extreme dalingen.  Waarbij de pieken vooral worden veroorzaakt door het eten van producten met een hoge Glycemische Index waarde (hoe hoger de GI waarde van een product hoe sneller het product als glucose in je bloed wordt opgenomen). En de dalingen door langere periodes niets eten (langer dan 4 uur) of te weinig eten, wat vaak het geval is als je aan het lijnen bent.

Producten met een hoge GI waarde

 • Koek
 • Chips
 • Alles met wit meel: wit brood, witte pasta, witte rijst
 • Chocola
 • Ijs
 • Suiker, zoet beleg
 • Honing
 • Frisdranken

onstabielesuikerspiegel

Wat zijn de nadelen van een onstabiele suikerspiegel

 • vermoeidheid
 • futloosheid
 • constante behoefte in zoete producten
 • slechte concentratie
 • stemmingswisselingen

yawning-1895561_1280

Daarnaast zorgt een chronisch te hoge suikerspiegel ervoor dat je extra vet opslaat en dat bepaalde hormonen die je lijf nodig heeft om optimaal vet te verbranden niet goed worden aangemaakt.

Wil je succesvol gewicht verliezen dan is het dus zaak te voorkomen dat je enorme pieken en dalingen hebt. Dit doe je door elke 3-4 uur iets te eten (ook na het avondeten!). Eet je niet elke 3-4 uur dan creëer je per definitie een onstabiele suikerspiegel en saboteer je je eigen afval proces. Om je op weg te helpen heb ik hieronder 2 menu’s uitgeschreven, een waarbij de suikerspiegel stabiel is (dus bevordelijk voor het afvallen) en een eetpatroon waarbij je suikerspiegel onstabiel is (niet bevordelijk om af te vallen).

Voorbeeld van een eetpatroon waarbij de suikerspiegel stabiel is vanwege de regelmaat en vanwege de productkeuzes: 

Ontbijt: bord havermoutpap

Snack: banaan

Lunch: 3 speltboterhammen met beleg

Snack: handje noten

Avondeten: groente met volkoren couscous met een stukje vlees/vis of vleesvervanger

Snack: 2 rijst wafels met humus

Voorbeeld van een eetpatroon waarbij de suikerspiegel onstabiel is vanwege de productkeuzes: 

Ontbijt: cruesli met melk of yoghurt

Snack: snell jelle

Lunch: 3 witte boterhammen met beleg

Snack: sultana

Avondeten: witte pasta met tomatensaus uit blik en gehakt

Snack: toastjes met kaas

Tot slot. Succesvol afvallen is iets dat tijd kost. Hoe sneller je gewicht verliest (bijvoorbeeld door een crashdieet) hoe groter de kans dat je daarna weer zult aankomen. Door je tijdens het afvallen vooral te richten op gezonde producten en de regelmaat, zal je zien dat je misschien iets minder snel gewicht verliest maar wel met een blijvend resultaat. Heel veel succes en heb je vragen of opmerkingen laat ze dan achter in de comment onder aan het bericht.

Liefs Sophie

Disclaimer: Ik ben geen diëtiste maar als psycholoog heb ik door de jaren heen veel samengewerkt met diëtisten en daardoor heb ik veel kennis opgedaan over voeding en afvallen. Op basis van deze kennis heb ik dit artikel geschreven. Voor de volledige disclaimer klik hier

ARTIKELEN DIE JOU MOGELIJK OOK INTERESSANT VINDT: 

killerbody
Van Killerbody naar Killermindset
12
Mijn lijf is een illusie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35 Comments

 1. Informatief artikel! Veel informatie weet ik al, maar altijd leuk om opnieuw te lezen. Jezelf uithongeren werkt niet en dat zeg ik uit eigen ervaring. Wat mij geholpen heeft is een gezonde leefstijl waarbij je niet overdadig veel eet, maar wel regelmatig. Leuke blog! 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: