Succesvol afvallen: 3 dingen die je zeker NIET moet doen!

Van de week werd ik gemaild door Emma, na 2 weken intensief diëten en trainen met een personal trainer, was ze totaal gefrustreerd. Ze was nog geen kilo afgevallen en stond op het punt de handdoek in de ring te gooien. In dit blog deel ik welke 3 dingen je vooral niet moet doen als je succesvol wilt afvallen.

Wegen

De grootste fout die je kunt maken als je wilt afvallen is te frequent wegen. Door elke dag op die weegschaal te gaan staan zal je gegarandeerd gefrustreerd en gedemotiveerd raken. Je gewicht schommelt namelijk elke dag, afhankelijk van hoeveel vocht je vasthoudt, of je wel of niet ongesteld bent (ik ben standaard 2 kilo zwaarder tijdens mijn menstruatie), en wat je de avond ervoor hebt gegeten (bijvoorbeeld producten die veel zout bevatten). Pas na 3 weken kun je een betrouwbare trend waarnemen ten aanzien van je gewicht afname of toename. Weeg dus maximaal 1 x per 3 weken. Mocht je na 3 weken onvoldoende progressie zien dan kun je dat nog prima op tijd bijsturen.

Ik heb een meetschema-body gemaakt waar je naast je gewicht ook andere factoren kunt bijhouden. Dit zal je helpen om de focus niet enkel en alleen op het gewicht te leggen, maar op je gehele leefstijl verandering en ALLE andere voordelen die dat met zich meebrengt.

scale-403585_1280

Voedingsmiddelen volledig schrappen

De verleiding is groot om je koolhydraten inname drastisch te verminderen als je een afvalwens hebt. Stoppen met het eten van koolhydraten is namelijk gegarandeerd succes als je wilt afvallen! Logisch want doorgaans bestaat een menu voor 40-70 % uit koolhydraten. Op het moment dat je die koolhydraten dus volledig of grotendeels schrapt, zakt je energie inname enorm, met als logisch gevolg snel gewichtsverlies.

Maar zodra je weer koolhydraten gaat eten zal je direct weer aankomen. Dus wil je afvallen let dan vooral op wat voor soort koolhydraten je eet. Schrap zoveel mogelijk de enkelvoudige koolhydraten zoals: wit brood, pasta en witte rijst, maar blijf wel meervoudige koolhydraten eten: zoals havermout, speltbrood, speltpasta, volkoren pasta, quinoa, etc.

pan-1832926_1280

Na het avondeten niets meer eten

Het idee dat je na het avondeten niets meer mag eten is absoluut een FABEL. Je verbrandt namelijk 24/7 (uiteraard verbrand je ’s nachts wat minder dan overdag, maar ook ’s nachts verbrand je lijf energie). Als je wilt afvallen is een stabiele suikerspiegel van cruciaal belang. Dit zal je namelijk helpen om je cravings in zoetigheden zo veel mogelijk te beperken. Maar om je suikerspiegel stabiel te houden moet je om de 3-4 uur iets eten. Dus ja ook nog na het avondeten! Dit hoeft helemaal geen enorme snack te zijn, maar een lekker bakje yoghurt met fruit, of 2 rijst wafels met humus maakt een prima avondsnack en zal je suikerspiegel net weer even die extra boost geven zodat je suikerspiegel in de nacht niet teveel daalt.

cranberry-1452036_1280

Tot slot 🙂  Schrijf voor jezelf op wat je motivatie is om gewicht te verliezen (lekkerder in je lijf zitten, gezondheid, zelfvertrouwen etc.) en wees trots op jezelf dat je hieraan gaat werken. Stel realistische verwachtingen, en leg de focus niet enkel en alleen op dat gewicht. Je bent zoveel meer dan alleen je gewicht! #enjoylife

7 Comments

    1. Hi Laura, dankjewel. Ja ik zag het ook idd. Ik heb daar alleen geen invloed op. Dit gaat via een automatisch systeem. Maar wel dankjewel voor het doorgeven. X

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: