Eerlijkheid duurt het langst!

Dit blog schreef ik op 8 januari 2017. Ik schreef dit artikel om anderen te inspireren maar ook als zelf therapie. We zijn inmiddels maanden verder, er is zoveel gebeurd, hoe ik me hieronder voel is niet meer mijn realiteit, maar het blijft een krachtig verhaal 🙂


Onzekerheid, angst en een compleet gevoel van falen overvallen mij. Ik besluit te gaan zitten en pak mijn “feel boekje”. Ik schrijf op: ik voel me een mislukking! Ik voel me angstig, en onzeker. En vervolgens schrijf ik de volgende woorden op …..

Mijn collega vertelt me dat ze zwanger is, ik reageer vol enthousiasme en feliciteer haar. Mijn felicitaties zijn oprecht. Maar tegelijkertijd voel ik een knoop in mijn maag. Later die dag kijk ik op Facebook en zie ik dat een vriendin van mij haar eigen zaak opent. Gevoelens van angst, falen en complete mislukking overvallen mij. Mijn ego stem “mevrouwtje perfectie” (zo noem ik haar) fluistert mij van alles in. Jij voldoet niet, je bent al 31 jaar iedereen om je heen is zwanger, hoezo jij niet! Je faalt, ja je bent dan wel psycholoog maar hoe succesvol ben je nou eigenlijk. Je collega’s hebben allemaal al een GZ opleiding gedaan, en jij slaat die kans gewoon af terwijl je weet dat je er zeker voor wordt aangenomen. Omdat je zo nodig je eigen droom achterna wil gaan. Je eigen pad wil bewandelen. Anders wil zijn. Wil bloggen en vloggen en mensen wil coachen. Wat wil je nu eigenlijk?? Je hebt gestudeerd, je hebt een goede baan als psycholoog, hoezo ga je niet voor zekerheid!

Wo wo wo wat gebeurt hier! 

Ik besluit te gaan zitten en pak mijn “feel boekje”. Ik schrijf op: ik voel me een mislukking! Ik voel me angstig, en onzeker. En vervolgens schrijf ik de volgende woorden op: EN het is OK!

Vroeger zou ik in dit geval mijn moeder of schoonzusje bellen. Hen mijn onzekerheid vertellen en hen instrueren wat ze moeten zeggen om dit gevoel te laten verdwijnen. En als dat onvoldoende werkte, gewoon doorgaan, dagen lang werken, geen ruimte om te denken, online shoppen alles om maar niet stil te hoeven staan bij wat ik daadwerkelijk voel. ANGST en MISLUKKING. Maar het werkt niet! Althans wel voor even, maar elke keer als ik een fb post voorbij zie komen of weer iemand zwanger is komt het gevoel weer terug.

Na het lezen van het boek “Sterker dan ooit” van Brene Brown realiseerde ik me dat ik al die tijd heb gedaan wat ik mijn clienten niet adviseer. Je gevoel ontkennen! Tegen mijn clienten zeg ik “erken wat je voelt, laat het er zijn, alleen dan kun je voluit leven, het maximale uit jezelf halen”. Terwijl ik zelf al die tijd mijn gevoel aan het ontkennen ben!

Vandaag doe ik het anders

Ik erken mijn gevoel en ik laat het er zijn. Ik schrijf op in mijn boekje: HET IS OK. Je mag dit voelen. Sterker nog je moet dit voelen. “De schaduw dwingt het licht zichtbaar te zijn”. Het erkennen van je minder leuke emoties is de enige manier om ook voluit te kunnen genieten van je mooie emoties!

Vervolgens schrijf ik mijn eigen “nieuwe” verhaal. Ik kies ervoor de emoties er te laten zijn maar mij niet te laten overnemen. Ik ga er mee in gesprek en ik kom tot de volgende conclusie:

“Anders zijn is eng, het is spannend, maar het is ook dapper. Ja ik had ervoor kunnen kiezen om al een gezin te stichten zoals de maatschappij van je verwacht als je al meer dan 14 jaar een relatie hebt. Ja ik had kunnen kiezen voor een GZ opleiding, omdat dat nou eenmaal is wat psychologen doen. Ja ik had ervoor kunnen kiezen maar …. het is niet mijn pad!”

Mijn pad is doen waar ik gelukkig van wordt doen waar ik energie van krijg. Een kindje hoort daar zeker bij, maar wanneer de tijd daar is. Ik geloof oprecht dat het komt als het universum vindt dat ik daar klaar voor ben. En die GZ opleiding, ik weet voor een feit dat ik daar ongelukkig van zou worden. Mijn huisarts  zei laatst tegen mij “maar Sophie soms moet je dingen doen waar je ongelukkig van wordt om er later profijt van te hebben”. En precies die opmerkingen triggeren mijn onzekerheid. Het zijn die opmerkingen die “mevrouwtje perfectionisme” in haar kracht zetten. Maar wat ik met dit blog wil laten zien is dat ik en dus JIJ altijd zelf een keuze hebt. JIJ en ik bepalen zelf in hoeverre we ons door die stem (hoe je haar ook wilt noemen) laat beïnvloeden.

Ze mag er zijn! Maar ze mag het niet winnen! Erken je gevoel, en schrijf vervolgens je eigen verhaal. Neem zelf de controle.

Liefs Sophie

Gedicht “De herberg” van Rumi: 

Ik ben als een herberg

Elke dag zijn er nieuwe gasten

Blije gasten, sombere, vermoeide, verdrietige gasten

En even een helder moment

Als onverwachte bezoekers

Ik verwelkom ze en onthaal ze gastvrij

Zelfs als ze een hoop zorgen meebrengen

En bij mij de boel overhoop halen 

Ik behandel elke gast met respect

Misschien komt hij bij me opruimen

Om plaats te maken voor iets nieuws, iets fijns

Een sombere gedachten, schaamte en onzekerheid

Ik begroet hen lachend bij de deur

En vraag ze binnen te komen 

Ik ben dankbaar voor wie er komt

Want ieder wordt gestuurd

Als een gids uit het onbekende

VRAAG NU GRATIS MIJN NIEUW E-BOOK AAN!

 

MELD JE NU AAN VOOR DE WORKSHOP “IN CONTROL” 

TOP 5 INSPIRERENDE ARTIKELEN DIE JIJ OOK INTERESSANT ZULT VINDEN!

editieNL
Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?!
afvallen
De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten!
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht?
van killerbody naar killermindset
Van Killerbody naar Killermindset!
blog 7 fabels over kaas,bananen, voeding en afvallen
7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen

7 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: