Hoog gevoelig zo erg is dat niet!

Ik hou er zelf niet zo van om mijzelf in hokjes te plaatsen, maar ik kan wel zeggen dat ik gevoeliger ben voor geluiden en sfeer dan anderen mensen. Haha dat is misschien een understatement 🙂 Ik kan echt letterlijk gek worden van iemand die naast me thee drinkt, of een zak chips eet.  En als iemand heel erg druk is moet ik me daar echt (soms letterlijk door een koptelefoon op te doen) voor af sluiten. Al moet ik zeggen dat het inmiddels al stukken beter gaat dan bijvoorbeeld een jaar terug. Vooral door mijn aandacht te verleggen merk ik dat ik hier al veel beter mee om kan gaan.

Omdat er zoveel over geschreven wordt, en omdat ik zelf psycholoog ben vond ik het wel interessant om wat meer te delen over HS. Want binnen de psychiatrie is het nog geen officieel erkende diagnose. Hoog sensitief kent verschillende vormen; van milde vormen tot extreme vormen. Een korte maar veel omvattende beschrijving van HSP is: ‘iemand die gevoeliger is voor indrukken dan andere mensen’. Denk hierbij aan geluiden, sfeer, stemming en geuren.

Een aantal kenmerken:

 • Je voelt de stemming en de intenties van anderen vaak snel en goed aan;
 • Je bent je bewust van subtiele signalen in de omgeving;
 • Je wordt gemakkelijk beïnvloed door de stemmingen van anderen;
 • Tijdens drukke dagen heb je meer behoefte om je terug te trekken in bed, een donkere kamer of een plek waar men ongestoord alleen kan zijn;
 • Je bent bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne;
 • Je raakt gemakkelijk overvoerd door zaken als fel licht, sterke geuren of harde sirenes;
 • Je hebt een rijke en complexe innerlijke belevingswereld;
 • Je voelt je niet op je gemak bij harde geluiden;
 • Je kunt diep geroerd raken door kunst, muziek of een mooie film;
 • Je hebt een sterk ontwikkeld geweten en kan moeilijk omgaan met onrecht;
 • Je voelt je opgejaagd als je in korte tijd veel moet doen;
 • Je bent erg perfectionistisch.

Als je voldoet aan meerdere van deze kenmerken is het natuurlijk niet automatisch gezegd dat je ook echt Hoog Sensitief bent, maar het is wel een indicatie.

Een vloek of zegen?

In een artikel op internet las ik het volgende over HSP: ‘In negatieve situaties ben je kwetsbaarder, maar in een positieve omgeving kun je juist tot hoogtes komen die anderen nooit zullen bereiken.’ Love it! Want zo is het maar net! Mijn belangrijkste tips:

 • Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Hoe meer spullen hoe meer onrust, dus probeer je werkruimte en rust ruimte overzichtelijk te houden.
 • Plan elke dag een rust moment in. Ik doe dit door elke ochtend 40 minuten te wandelen met mijn hond, maar meditatie of yoga kan ook heel helpend zijn. Ga op zoek naar een vorm van ontspanning die bij jou past.
 • Zorg dat je gedurende de dag momenten hebt dat je even alleen en offline bent. Vaak is een kwartiertje al voldoende om je weer een paar uur op te laden.
 • Het schijnt zo te zijn dat mensen die HS zijn cafeïne minder goed verdagen. Ik drink zelf geen koffie, maar voor diegene die wel koffie drinken mogelijk een helpende tip!

  Geen makkelijke maar wel een hele belangrijke: accepteer dat je een beetje bijzonder bent, een beetje anders, waarschijnlijk maakt dat je juist ook zo’n leuk persoon 😉

Liefs Sophie

Schermafbeelding 2017-05-19 om 08.01.48.png

VRAAG NU GRATIS MIJN NIEUW E-BOOK AAN!

gratisebooksovschoice

DOE DE TEST EN ONTDEK OF MIJN WORKSHOP WAT VOOR JOU IS!

Schermafbeelding 2017-04-28 om 20.28.01.png

TOP 5 INSPIRERENDE ARTIKELEN DIE JIJ OOK INTERESSANT ZULT VINDEN!

editieNL
Vandaag zei ik nee tegen een TV interview bij EditieNL. What was I Thinking?!
afvallen
De reden waarom je niet afvalt komt door deze 10 producten!
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht
Is het echt mogelijk gelukkig zijn met overgewicht?
van killerbody naar killermindset
Van Killerbody naar Killermindset!
blog 7 fabels over kaas,bananen, voeding en afvallen
7 Fabels over bananen, kaas, voeding en afvallen

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: